Bezbednost na internetu

Internet je izuzetno sredstvo za rad, komunikaciju, informisanje, istraživanje, učenje i zabavu, na dohvat ruke nam je na hiljade enciklopedija. možemo se igrati, biti u kontaktu sa prijateljima, upoznavati nove, istraživati ideje i poglede na svet o kojima do sada nismo mogli ni sanjati. Na žalost, internet ima i svoju tamnu stranu...

Postoje milioni sajtova sa negativnim, često i agresivnim, kriminalnim sadržajem. Hteli mi to ili ne, svake sekunde se pojavi jedan takav sajt. Dosadašnji pristup borbe sa pojedinačnim posledicama, krađama kreditnih kartica, novca, indentiteta, virusima, špijunskim programima, spamom i mnogim drugim, ne samo da nije nije bio efikasan, već nas vodi u siguran poraz i očajanje.

Kome se već nije smučilo svakodnevno brisanje spamova, virusa, nepotrebni troškovi, gubljenje vremena i nerava. Tehnologija se menja neverovatnom brzinom, tu brzinu više ne mogu pratiti ni stručnjaci, a kamoli korisnik. Dosadašnji pristup saniranja posledica jednostvno nije efikasan, a odgovara jedino onima koji nas napadaju.

Kako se zaštititi?

Belastrana.com ima jednostavan pristup ovom problemu koji se zasniva se na dobro poznatom principu: "Bolje je sprečiti nego lečiti" Kao i u medicini, nejbitnije je da se vas računar ne razboli, preventiva se može ostvariti masovnim usmeravanjem korisnika ka pozitivnim i kvalitetnim sadržajima, čime se otklanja uzrok problema u samom korenu.

Za preventivni način zaštite moramo biti svesni:

Bezbedni smo samo onoliko koliko su bezbedni sajtovi koje obilazimo. I ne samo to, moramo imati u vidu da naša bezbednost zavisi i od naših prijatelja, ljudi sa kojima svakodnevno komuniciramo, kao i njihova od nas. Komunikacija sa prijateljima i poslovnim partnerima čini nas delom virtuelne mreže, ona je bezbedna onoliko koliko je bezbedna njena najslabija karika. Obavestite i svoje prijatelje o postojanju direktorijuma bezbednih stranica Srbije, povećajte njihovu, a time i svoju bezbednost.

Nekoliko osnovnih preporuka za bezbednost:

*Izbegavajte nepoznate sajtove Imajte u vidu da i kriminalna tehnologija nepreduje neverovatnom brzinom.
Da li znate da je dovoljna samo jedna poseta zlonamerno napravljenom sajtu, pa da vaši podaci i vaš računar ne budu više vaši, već vlasništvo kriminalaca. Bez obzira na to koji antivirus program koristite, jer vas on ne može zaštititi. * Ne otvarajte poštu za koju ne znate od koga je. * Ne otvarajte poštu koja sadrzi attachment, osim u slučaju da tačno znate ko vam je i šta poslao.
* Ne snimajte "besplatne" igre i programe.
* Ne instalirajte programe i igre sa "besplatnih" i piratskih cd-a i dvd-a.
* Instalirajte kvalitetan anti virus program i svakodnevno ga ažurirajte.
* Instalirajte kvalitetan anti-spyware koji detektuje špijunske progrme koje antivirusi ne otkrivaju i redovno ga ažurirajte. Postoji besplatan i pouzdan program za zaštitu od spyware-a, možete ga preuzeti sa lokacije: Spybot Search&Destroy
* Instalirajte pouzdan firewall, Besplatan i pouzdan firewall možete preuzeti sa lokacije: ZoneAlarm
* Ne registrujte se, i ne dajte svoje lične podatke, osim ukoliko to nije neophodno kako bi ste kupili proizvod ili servis. U tom slucaju pročitajte pravila privatnosti sajta i informišite se kako će vači podaci biti čuvani i korišćeni, ili još bolje otvorite neki besplatan web mail za ovu svrhu.
* Objasnite i svojoj deci moguće opasnosti davanja ličnih podataka.

Savet: Ostaviti dete samo na internetu, isto je što i ostaviti ga samog noću, na ulici u najozloglašenijoj četvrti koju možete zamisliti.

Nikada nemojte pomisliti da se takve stvari dešavaju samo drugima, čak i da to želite, danas je nemoguće ne koristiti internet, on je već prisutan svuda, u institucijama, na poslu, u kući, u školi, u vašem mobilnom telefonu...

Aktivno učestvujte u zaštiti svoje privatnosti i bezbednosti, obavestite i druge o postojanju belastrana.com, Ovaj tekst možete besplatno preuzeti i poslati ga e mailom vašim prijateljima, objaviti u vašem blogu ili web sajtu.